En australisk terrier är precis som vilken annan terrier som helst, fast i en mindre förpackning. Precis som man hör på namnet så har rasen sitt ursprung i Australien, där den fick äran att vara den första inhemska hundrasen som registrerades. Det är en både modig och tuff hund men mycket viljestyrka och självständighet. Men förutom att ha de typiska egenskaperna av en terrier är det också en mycket trevlig sällskapshund. Den kan vara oerhört empatisk med sin familj, vänner och även yngre barn och äldre människor. Hunden bor gärna i en lägenhet, så länge den får tillräckligt med motion och träning.

Australisk Terrier

Den här hundrasen är robust – och trots sin lilla storlek är aussie, den australiensiska terriern, både modig, pigg och smart men även optimistiskt, livlig och självsäker. Hunden ser på livet med mycket av den gamla terrierns typiska nyfikenhet och kurage. De är kända för att ha en längre överkropp och hals. Tillsammans med ett par mörka ögon utstrålar de både elegans och intelligens.

Vikt

6–7 kg

Mankhöjd

25–28 cm

Livslängd

11–15 år

Antal i Sverige

1208 st

Allergivänlig

Ja

Uppskattat pris

7000–12000 kr

Färger

Röd
Blå
Creme
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Den australiensiska terriern tros ha sitt ursprung ur en släkting till den gamla skotska hunden, närmare bestämt en hund som är känd som rough-coated terrier. Teorin är att rasen korsades med andra terrier i Storbritannien, bland annat föregångaren till dandie dinmont terrier, skyterrier, yorkshireterrier, English toy terrier och därefter fördes hunden till Australien – vilket resulterade i den modiga och tuffa rasen australiensiska terriern.

Det fanns en stor efterfrågan på en orädd och tålig hundras bland de tidiga europeiska bosättarna i Australien. De behövde en hund som kunde arbeta i alla slags väder för att hjälpa till under de svåra förhållandena de möttes av i de avlägsna regionerna. Hundrasen avlades ursprungligen för att jaga både ormar och råttor i gruvor, på fårfarmar i obygden och vid vatten. Men de användes även som vall- och vakthundar eller som trogna följeslagare i brist på sällskap till de människor som bodde i detta hårda klimat. Detta medförde ett starkt band mellan den australiensiska terriern och människorna.

Aussie är den första inhemska australiensiska rasen som erkändes och fick officiellt sitt namn år 1897. Rasen fördes till England av människor i utrikestjänst och genom den brittiska adeln där rasen först erkändes år 1933. Efter andravärldskrigets slut kom rasen till USA tack vare militärer och andra vägfarande där hunden 1957 debuterade på utställningen i Westminister Kennel Club. Men det skulle dröja tre år innan den blev erkänd av den amerikanska kennelklubben.

Temperament & Egenskaper

Även om en australisk terrier är bland de minsta av terrier är det fortfarande väldigt mycket hund i den – med de typiska egenskaperna hos en terrier. Hunden är självständig, envis, livlig, hårt arbetande och har en pigg och busig personlighet full av attityd. Hunden må vara liten men den har självförtroende som en stor hund och fungerar utmärkt som en vakthund. Närmar sig något främmande kommer den att skälla och varna sin ägare.

Det är en hund med starka band till sin familj och matchar ofta sitt humör med ditt eget. När du är lugn blir även hunden tyst och lugn. Är du glad och upprymd kommer det också att speglas i din aussie och den blir lekfull och pigg. Detta betyder att hunden kan ha en god samhörighet med både unga och äldre – men också med människor med funktionshinder. Det kan vara en bra lekkamrat till barn även fast små barn bör övervakas av en vuxen.

Då rasen utvecklades som en terrier har den fortfarande starka instinkter att jaga mindre djur. Det är viktigt att ha en säker inhägnad i trädgården och att se till att hunden blir koppeltränad. Om du har andra mindre djur i hushållet måste du introducera din australiensiska terrier tidigt, helst som valp, och lära den att inte ge sig på dem. Det är oftast lättare sagt än gjort och det säkraste kortet är att aldrig exponera dem för den. Växer den upp tillsammans med en katt kan den lära sig att lämna den ifred. Men alla andra kattdjur kommer att betraktas som vilt.

Precis som alla andra terrier älskar hunden att gräva. Så om du är rädd om din gräsmatta bör du tänka en extra gång innan du skaffar dig en australisk terrier. Det är också en ras som är benägen att utmana och vara bossig mot andra hundar – trots sin storlek. Oavsett om den andra hunden är betydligt större är självförtroendet alltid på topp.

Terriers generellt har väldigt hög energi. Den pigga australiensiska terriern är inget undantag och behöver regelbunden motion för att inte bli uttråkad och olycklig. Helst ska den ha flera snabba promenader om dagen – och hunden förblir aktiv även i högre ålder. En uttråkad aussie kan leda till ett oönskat eller destruktivt beteende.

Pälsvård & Skötsel

Den här hundrasen har en hård lurvig väderstark päls med en mjuk underull. Det dubbla lagret gör hunden lättskött då det hjälper till att stöta bort både smuts och lera. Pälsen är cirka fem centimeter lång över större delen av kroppen och längre vid bröstet och på huvudet.

De fäller väldigt lite och är i regel ganska renliga av sig – vilket gör de lämpliga för allergiker. Det räcker att bada hunden vid behov, borsta den någon gång i veckan och klippa klorna varje månad. Att bada hunden för ofta kan resultera i att den grova terrierpälsen mjukas upp. Det är i sig inget problem för hundens välmående men kan förändra utseendet på din aussie. Öronen bör kontrolleras regelbunden för infektioner och smuts – åtminstone en gång i veckan.

Träning & Motion

Hunden har lätt för att lära sig snabbt och är intelligent från födseln – när den vill. Se till att hålla intresset igång under träningen med hjälp av leksaker, godis och annan motivation. Det är viktigt med mental stimulans, var därför inte rädd för att ställa höga krav på din aussie.

Repetitiv träning blir tråkigt för de här små energiknippena, så träningspassen måste förbli roliga och mer utmanande med tiden. De verkar tro att träningen är hundens egna idé. Positiv, belöningsbaserad träning gör underverk. Australiensiska terriers tycker om jakt och i parken kommer de att vilja jaga en boll eller andra hundar runt i timmar. Med sin gränslösa energi kan de även briljera i hundsporter såsom agility.

Men tack vare sin höga intelligens har hunden en benägenhet att också snappa upp dåliga vanor. Skulle du börja belöna den vid dålig beteende, av misstag, så kommer den med enkelhet att lära sig fel budskap. Till exempel att erbjuda godis för att få den att sluta skälla. Det kommer bara resultera i ett ännu värre skällande. Tidig träning och socialisering är ett måste för att hålla den här hundrasen glad och omtyckt av både vänner och familj, människor som djur.

Sjukdomar & Hälsa

Den australiensiska terriern är vanligtvis en frisk och hälsosam hundras. Men precis som med alla raser löper de risk att utveckla vissa tillstånd och sjukdomar. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en australisk terrier, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Patellaluxation (knäskålsluxation)
  • Legg Perthes (Legg Clavé Perthes sjukdom)
  • Allergier
  • Diabetes (diabetes mellitus)

Att köpa en australisk terrier kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite australisk terrier-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av