Alpenländische dachsbracke är en lite mindre jakthund. Det är en mycket robust hundras med en tjock, slät päls som täcker sin muskulösa kropp. Den är lik hundrasen tax med sina korta ben och långa kropp. Det är en lojal hund som passar bäst som familjevän. Den fungerar bra i en lägenhet så länge den får regelbunden träning. Ägaren bör vara en aktiv och erfaren hundägare eftersom det kan vara svårt att hantera hundens energi. Om de inte får den nödvändiga mängden motion tenderar de att bli oroliga och destruktiva. Hunden är orädd, modig och lojal och är inte rädd för att konfrontera någonting.

Alpenländische Dachsbracke

När du ser den här hundrasen för första gången kan du lätt bli lite förvirrad, eftersom hundens ben verkar för korta för dess kropp. Även om denna ras är en jakthund precis som långbenta raser, utvecklades den för ett unikt syfte. Alpenländische dachsbracke har förmågan att spåra djur över den tuffaste terrängen, även genom skogen, långt efter att spåret blivit kallt.

Vikt

15–18 kg

Mankhöjd

33–40 cm

Livslängd

11–13 år

Antal i Sverige

734 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

10000–15000 kr

Färger

Brun
Röd
Svart
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Den alpina dachsbracke, eller alpenländische dachsbracke är en medelstor spår- och jakthund som har sitt ursprung i Österrike och kan spåras ända tillbaka till mitten av 1800-talet. Rasen utvecklades för att spåra sårat vilt, så som rådjur och vildsvin, och för att spåra rävar och harar. Hunden togs fram genom korsningar med större hundar, som hundrasen brandlbracke, även kallad österrikisk stövare, med taxar, och likheten med denna ras är fortfarande mycket tydlig.

Alpenländische dachsbracke fortsätter att användas vid jakt och spårning då de kan göra sitt jobb i höga höjder och på svår terräng trots sin storlek. Förutom detta har de blivit goda sällskapshundar och utgör en bra familjehund.

Temperament & Egenskaper

Den här hundrasen kan vara relativt liten i storlek men den har en stor personlighet, är extremt modig och orädd. Dessa små hundar är lojala och intelligenta och fungerar vanligtvis bra tillsammans med andra hundar såväl som barn – och har en lugn, jämn karaktär. Med detta sagt, så har de en angelägen instinkt att jaga, så det är viktigt att socialisera dem väl från det att de är valpar, speciellt om du bor i ett hushåll med mindre djur som till exempel katter.

Rasen tenderar inte att drabbas av separationsångest. Men som med alla hundar, bör den inte lämnas ensam under långa perioder. Alpenländische dachsbracke orädda och lojala natur betyder att den kan fungera bra som en vakthund, men dess storlek betyder att den inte alltid är särskilt skräckinjagande. Hunden har också en tendens att vara skällig av sig.

Pälsvård & Skötsel

Den här hunden räknas tyvärr inte som en allergivänlig hundras. Den har en mycket tät päls som den kommer att fälla säsongsmässigt, vilket kan bli ett problem om du är allergiker. Under dessa perioder kan den behöva viss pälsvård, borstas dagligen och pälsverktyg kan användas för att ta bort alla lösa hårstrån. Vanligtvis fäller hunden inte lika mycket och bör borstas en gång i veckan med en vanlig hundborste, eller en mjuk slickborste. Om du vet med dig att du lider av allergi men fortfarande är intresserad av att skaffa en alpenländische dachsbracke, kan du prova att umgås med hunden och se hur du reagerar.

Alpenländische dachsbracke har ingen stark hundlukt och behöver oftast bara badas varannan månad, beroende på om den har varit på jakt i skogen. Var noga med att använda ett milt schampo när du badar den och skölj pälsen noggrant. Ett torrschampo kan användas mellan baden om hunden finner något illaluktande att rulla i. Rasen tenderar inte att dregla särskilt mycket, även om det kan förekomma till exempel om den druckit mycket.

Träning

Alpenländische dachsbracke är en intelligent hundras och tycker om att arbeta, behöver mycket mental stimulans och regelbunden motion. Hunden mår som bäst när den har ett syfte i livet som håller den engagerad, uppmärksam och är kapabel att lära sig saker i rätt miljö. Du kan även prova träningsformer så som agility.

Men om den blir uttråkad kan rasen bli besvärlig och olydig. Man får inte glömma bort att den här hunden är en spårhund, så den kan vara benägen att plocka upp dofter och följa dem. Detta kan göra det svårt för hunden att gå utan koppel i stadsmiljöer eller där utrymmet är begränsat.

Sjukdomar & Hälsa

Den information som finns tillgänglig kring de ärftliga hälsoproblem som kan påverka rasen är knapphändig men det finns fortfarande vissa tillstånd som möjligtvis kan komma att påverka den. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en alpenländische dachsbracke, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Höftledsdysplasi
  • Intervertebral diskdegeneration
  • Övervikt (fetma)

Att köpa en alpenländische dachsbracke kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.