Den Nordafrikanska hundrasen aidi är energisk, oerhört skyddande och sägs utgöra en enastående vakthund. Det är en kraftfull hund som också är smidig, alert och redo för det mesta. Då det kan vara en känslig ras, måste hunden få lämplig träning från mycket ung ålder. Den måste utsättas för så många sociala interaktioner som möjligt för att bli den fantastiska familjehund den kan vara. Pälsen är tung och mjuk. Huvudet är björnliknande och i proportion till resten av kroppen. Rasen har en avsmalnande mun med en svart eller brun nos som vanligtvis matchar pälsen. Deras käkar är starka med täta svarta eller bruna läppar.

Aidi

Hundrasen aidi (Aïdi) har sitt ursprung bland bergen i norra Afrika och är inte en ras man vanligtvis stöter på i övriga världen. De används framförallt som vakthundar bland bönder – men det är faktiskt ett mångsidigt djur, med ett bra luktsinne, vilket också gör det till en relativt bra jakthund.

Vikt

22–25 kg

Mankhöjd

50–60 cm

Livslängd

12–13 år

Antal i Sverige

-

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

4000–10000 kr

Färger

Svart
Vit
Brun
Röd
Fawn
Brindle
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Aidi är kända för sitt mod, skyddande instinkter och är en exceptionell vakthund som har hållit hjordar av får och getter säkra i många århundraden i länder som Marocko, Tunisien, Algeriet och Libyen. Rasen är också känd som berber, med hänvisning till berberstammen som en gång använde den för att skydda både sig själva, sina tillhörigheter och vid jakt.

På senare tid har de blivit etablerade som familjehundar, särskilt i lantliga hem där de har tillgång till stora utrymmen utomhus där de kan hålla sig aktiva. Ibland känslig och vanligtvis självständig kräver denna hundras en erfaren ägare och konsekvent träning.

Temperament & Egenskaper

På grund av sin ödmjuka och kärleksfulla natur utmärker sig denna arbetshund som ett hängivet familjedjur och är också lekfull runt barn. Även om de inte är fysiskt våldsamma, gör deras starkt skyddande och vaksamma instinkter att den kan vara misstänksam och skällig mot främlingar. Utan ordentlig socialisering i ett tidigt skede kommer de att agera aggressivt mot okända besökare eller en oinbjuden gäst. Deras territoriella natur gör att de kan sätta sig upp emot andra hundar som kommer in på deras revir.

Pälsvård & Skötsel

Till skillnad från de flesta afrikanska hundraser så har aidi en tjock dubbelpäls, vilket är viktigt för de fluktuerande temperaturerna i de bergiga klimaten. Denna päls säkerställer att hundarna kan reglera sin kroppstemperatur under både heta och kalla förhållanden – och ger även det skydd som krävs mot den starka afrikanska solen.

På samma sätt kan denna praktiska päls hjälpa till att skydda dem rent fysiskt och ge dem skydd mot rovdjursbett, såsom vargar, när de arbetar som vakthundar. Deras päls brukar mäta till 5 till 8 cm och täcker hela hunden, men kommer att vara kortare över huvudet och öronen. Även deras svans är väldigt hårig och kan vara imponerande lång. Pälsen runt halsen och bröstet är särskilt buskig och kan liknas vid en lejonman vilket erbjuder extra skydd mot bett och rivmärken.

På grund av deras päls räknas inte rasen som allergivänlig och rekommenderas inte till allergiker. De fäller sin päls en eller två gånger per år och kommer att fälla måttligt däremellan – något som kan vara en mardröm för den som lider av allergi.

Träning & Motion

Regelbunden träning i kombination med positiva förstärkningstekniker hjälper dig att lära din aidi de grundläggande kommandona – och kan också göra det möjligt att genomgå mer avancerad träning. En orolig hund är svår att nå och kommer att ge ägaren svårigheter och problem. Om möjligt bör träningen börja i mycket tidig ålder, men äldre hundar kan också få ordentlig träning om ägaren har ett bra tålamod. Med rätt träning kan hunden lämpa sig väl för aktiviteter som till exempel agility.

Aidi klarar sig bra i stadsmiljöer så länge den får tillräckligt med träning. Denna ras är ganska aktiv och kräver motion i form av en lång promenad dagligen. Hunden skulle också uppskatta viss lek- och fritid på en stor, inhägnad gård om möjligt.

Sjukdomar & Hälsa

För det mesta är rasen mycket frisk och inte benägen att utveckla allvarliga hälsoproblem. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en aidi, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Höftledsdysplasi
  • Armbågsledsdysplasi
  • Patellaluxation (knäskålsluxation)
  • Ögonproblem

Att köpa en aidi kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite aidi-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av