Alaskan malamute är en kraftfullt byggd hund, avlad för att dra tunga laster. Den är något längre än vad den är lång. Hundens fysik är kompakt, utformad för styrka och uthållighet. Dess päls är tjock och dubbel, med en grov ytterpäls och tät, ullig underrock – vilket ger den ultimata isoleringen. Även om dess ögon har ett varglikt utseende är dess framträdande mjukt. Alaskan malamute är kraftfull, självständig, viljestark och rolig. Att dra en släde eller vagn är alltid kul, men hunden älskar också att springa och ströva omkring fritt. Den kan fungera väl som en familjehund, så länge det får daglig träning.

Alaskan Malamute

Alaskan malamute är en draghund i världsklass och den kommer att äta mat motsvarande sin egen kroppsvikt flera gånger om dagen, om du låter den. Den har hela världen som sin trädgård då få staket kan hålla den instängd. Du hittar sällan en mer glad, sprudlande och vänlig hund – och ingen som mer kommer att påminna dig om varför du älskar hundar.

Vikt

34–38 kg

Mankhöjd

58–64 cm

Livslängd

10–14 år

Antal i Sverige

1754 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

5000–25000 kr

Färger

Vit
Sobel
Silver
Blå
Röd
Brun
Grå
Svart
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Alaskan malamute är en av de äldsta slädhundarna – och förväxlas ofta med rasen siberian husky då de har många likheter. Hundens förfäder kom från Sibirien till Amerika via Berings-sundet, som ligger mellan den västligaste punkten av Nordamerika och den östligaste punkten av Asien. De reste som trogna följeslagare till den inhemska stammen känd som Mahlemuts. De använde sina hundar vid jakt av sälar, för att skrämma isbjörnar och dra tunga laster.

Omkring 1870–1880 började renar i Alaska försvinna av oklara anledningar. Detta ledde till att Mahlemuts och deras hundar fick mycket mindre mat och svalt ihjäl. Men i slutet av 1800-talet började människor i Klondike att hitta guld – och regionen svämmade över av guldsökare. Detta gjorde att allt fler köpte och använde alaskan malamutes för att dra stora vikter. I samband med detta korsades rasen med andra hundar och rasen försvann nästan. Trots detta överlevde rasen, då de korsade hundarna var mindre tåliga mot det kalla klimatet jämfört med de renrasiga hundarna.

Kraften i alaskan malamute uppmärksammades snabbt av armén och de använde hunden under andra världskriget och senare under expeditioner i Antarktis. Dödsantalet steg och återigen var alaskan malamute nästan utrotad. Samtidigt fanns det andra variationer av alaskan malamute, men som inte var en del av den första standarden. För att skydda hundrasen öppnades standarden på nytt och modifierades så att dessa släkten tillhörde den officiella standarden.

Temperament & Egenskaper

Alaskan malamute är lojal, intelligent och självständig. Det är en stor, gosig hund som älskar sin familj och är vänligt inställd till människor i allmänhet. Om du har äldre barn kan det lekfulla temperamentet passa din familj. Men även som valp kan dess hoppande natur och den snabbt ökande storleken ställa till med problem. Till exempel kan hunden lätt skada små barn och äldre, bara för att hunden är entusiastisk att se dem. Men om hunden är väluppfostrad och tränad så kommer den att mogna till en mild och avslappnad familjemedlem.

Det är en hund som gillar att vara chef – och är mycket självständig. Den kan vara svår att träna och oerfarna hundägare bör tänka en extra gång innan de bestämmer sig för att köpa en. Den idealiska ägaren för en hund med detta temperament är någon med tidigare erfarenhet av hundar och som kan fungera som en konsekvent och rättvis ledare.

Det är en bra idé att börja träna din alaskan malamute i samma stund som du får hem den, oavsett om det kan vara svårt. Vi är alla frestade att låta en söt hundvalp komma undan med saker, men det är inte lika gulligt när den har blivit vuxen och blivit egensinnig. Börja träna den så som du vill att den ska vara när hunden är vuxen. På så vis kan du bättre hantera din hunds temperament.

Ett av de största problemen i hundars temperament är aggression och tyvärr kan också detta vara ett problem i alaskan malamute. Även om de är mycket pålitliga med människor så kan de inte litas på när det kommer till andra djur. Många hundar av den här rasen är så aggressiva att de inte ens kan bo med en annan hund av samma kön. Vissa tål inte heller det motsatta könet. De är oftast bäst lämpade för ett enda hushåll för att förhindra farliga situationer.

Rovdjuret i denna hund kommer också fram i samband med små djur, såsom katter eller kaniner. Om möjligheten finns så jagar den. Vissa alaskan malamutes är väl socialiserade med andra husdjur och de kan leva harmoniskt med andra arter, men du bör alltid vara på din vakt. Håll alltid koll på din alaskan malamute om det finns andra djur i närheten.

Du kan förvänta dig att din alaskan malamute blir skällig när den är uttråkad eller ensam för länge. Detta kommer inte att göra dig populär bland dina grannar. Detta är typiskt för slädhundar och kan delvis förebyggas genom tillräckligt med träning och motion.

Pälsvård & Skötsel

Hundrasen alaskan malamute har många fördelar men anses inte vara en allergivänlig hundras. De har en tjock päls som gör att de tål väldigt kalla klimat. De producerar också väldigt mycket päls vilket i sin tur skapar en hel del allergener. Detta kan naturligtvis utlösa symtom för de som är allergiker. Mjäll – gammal hud som faller av från en alaskan malamutes kropp när de fäller är den främsta källan till allergi hos människor.

Då de har mycket päls kräver de också viss pälsvård för att undvika att pälsen tovar sig och för att hunden ska fortsätta se frisk ut. Förutom att den fäller året om så byter den dessutom päls två gånger om året. Den kan behöva ett bad åtminstone varannan månad och om pälsen känns torr kan du använda lite balsam.

En sak du aldrig ska göra är att försöka raka din alaskan malamute. Om du rakar pälsen på fel sätt kan det påverka hur den växer tillbaka permanent. Om du känner att du måste raka din hund, ta honom till en veterinär som har rätt verktyg, kunskap och tekniker.

Träning & Motion

De är intelligenta hundar och kan förstå sin ägares känslor och avsikter. Trots detta skulle de inte betraktas som goda lydnadshundar och klassificeras vanligtvis i den nedre halvan av alla stamtavlor när det gäller svar på verbala kommandon. Men som valpar är de i allmänhet lättare att träna.

Alaskan malamute är inte en hundras för soffpotatisar. Den behöver motion – och mycket av det. Den här hunden föddes upp för att dra en släde över is i flera hundra mil och har således en häpnadsväckande uthållighet. Den här hunden behöver minst en timmes träning varje dag för att vara nöjd. Den kommer inte att vara nöjd med att ligga hemma utan möjlighet att spendera sin energi.

Även om alaskan malamute inte är avlade för att prestera i agility så är många malamutes ganska smidiga och kan faktiskt utmärka sig i sporten. Agility kan vara ett roligt tidsfördriv för hunden och deras ägare – medan sporten i sig själv framhåller lagarbete, upprätthåller discipliner som lydnad, acceptabelt beteende och kan göra underverk för att få en blyg alaskan malamute ur sitt skal eller tämja en orolig och okontrollerbar hund.

Sjukdomar & Hälsa

Alaskan malamutes är i allmänhet friska, men precis som med alla raser finns det risk att de drabbas av vissa sjukdomar och hälsoproblem. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en alaskan malamute, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

 • Höftledsdysplasi
 • Armbågsledsdysplasi
 • Hypotyreos (hypotyreoidism)
 • Von Willebrands sjukdom
 • Juvenil katarakt (tidig grå starr)
 • Kondrodystrofi (dvärgväxt)
 • Polyneuropati
 • Hemeralopi (dagblindhet)
 • Stomatocytos
 • Kolobom
 • Hornhinnedystrofi
 • Demodex (demodikos)
 • Diabetes (diabetes mellitus)
 • Epilepsi (krampanfall)
 • Hemofili A (blödarsjuka typ A)
 • Hemofili B (blödarsjuka typ B)
 • Progressiv retinal atrofi
 • Von Willebrands sjukdom
 • Zinkbrist
 • Dermatit (relaterad till zinkbrist)

Att köpa en alaskan malamute kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite alaskan malamute-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av