Affenpinscher är en kompakt och robust hundras. Det är en mindre version av en arbetande terrier och därmed inte en känslig hund. Detta är en aktiv, tuff hund som är tillräckligt smidig för att fånga och bli av med råttor och möss. Hundens fysik är lätt, sund och självsäker. Affenpinscher har ett apliknande ansiktsuttryck med långa ögonbryn och skägg, vilket gör att den både kan se komiskt allvarlig ut. Rasens grova päls är kortare på kroppen och något längre på huvudet, nacken, bröstet, magen och benen. Den här typen av päls ger skydd mot skadedjur och hårda förhållanden.

Affenpinscher

Affenpinscher är en hundras som ursprungligen skapades för att fungera som råttfångare i hem, stall och butiker. I takt med att de avlades ner i storlek flyttade de upp i världen och är i dag glada, busiga sällskapshundar. Den här hundrasen älskar sin familj och fungerar bra med andra husdjur i familjen, särskilt om de växer upp tillsammans.

Vikt

3–5 kg

Mankhöjd

24–30 cm

Livslängd

12–14 år

Antal i Sverige

573 st

Allergivänlig

Ja

Uppskattat pris

16000–22000 kr

Färger

Svart
Brun
Röd
Fawn
Silver
Brindle
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Affenpinscher, även kallad ap-terrier är känd sedan 1600-talet och är en av de äldsta dvärghundarna. Ursprunget till rasen är inte helt klarlagt. Holländska målare tecknade ofta hundar som liknar denna nyfikna ras redan så tidigt som på 1400-talet – men det finns inga riktiga bevis för att stödja rasens ursprung. Men den antas ha sin bakgrund i Tyskland där den föddes upp för jakt på råttor, möss och andra små skadedjur. Liksom andra terrier är de livliga och lekfulla.

Det är en robust byggd hund med små upprättstående öron som vanligtvis är beskurna, runda svarta ögon och en kort stubbsvans. Den trådiga pälsen är kort på somliga kroppsdelar men längre på benen och i ansiktet. Detta ger rasen sitt apliknande utseende vilket hunden är uppkallad efter. Affen är nämligen det tyska ordet för apor. Tillsammans med ordet pinscher, som betyder terrier, ger det namnet affenpinscher.

Temperament & Egenskaper

Man brukar säga att affenpinscher är en stor hund i en liten hunds kropp. De är terrier i hjärtat och kan vara envisa och trotsiga när det passar dem. Men det är kärleksfull och tillgiven ras – framförallt mot sina nära och kära. De är lekfulla, busiga, självsäkra och gosiga hemma med människor de litar på. De engagerar sig gärna i familjelekar och med sina leksaker. Men deras drag av terrier gör att de kan vara djärva eller tråkiga när de vill vara det, oftast runt folk eller hundar de inte känner.

Det finns mycket hjärna i den här lilla hundens kropp. Även om de inte behöver lika mycket motion som andra raser så är de väldigt smarta. Det betyder att de fortfarande behöver mental stimulans. De är mycket observanta och vaksamma över sin mänskliga familj.

Affenpinscher har en tendens att vara ganska misstänksam, territoriell och försiktig kring nya människor. Att ta med många människor in i hemmet och in i hundens territorium som valp och under hela deras liv kan göra stor skillnad – gör socialisering till en prioritet för denna ras.

Precis som med alla småhundar så har den en tendens att vara skällig. Det är därför det är viktigt att träna dem och arbeta med dem så mycket som möjligt.

Pälsvård & Skötsel

De fäller inte bara lite, pälsen på en affenpinscher växer dessutom väldigt långsamt. Detta i kombination med att de har en liten benägenhet att dregla gör dem perfekta för dig som är allergiker. Deras håriga klädnad fungerar även som ett slags nät. Tack vare pälsens täta och snygga natur håller den inne mjäll, de döda hudceller som ofta utlöser allergiska reaktioner.

Självklart kommer du fortfarande att behöva se över din affenpinschers pälsvård, precis som med vilken annan hund. Borsta den från och till, men det kommer inte att flyga runt hår och mjäll i luften, täcka dina kuddar eller favoritsoffan. Med andra ord är det en hund som passar för dig med allergi.

Träning & Motion

Att träna en affenpinscher kan kräva lite kreativitet från din sida. De tenderar att bli uttråkade av upprepning så nyckeln är att göra någonting nytt och roligt. Det är en ras som är angelägen om att lära sig och behaga sin ägare. Träningsmomenten bör vara korta och positiva. Användningen av mat, leksaker och beröm tillsammans med en positiv och entusiastisk attityd från tränaren kommer att motivera din affenpinscher att lära sig.

Agility är en rolig och spännande sport. Affenpinscher är en intelligent liten hund och benägen att tänka självständigt. De älskar att springa, hoppa och klättra vilket gör agility till den perfekta sporten för att visa upp hundens talanger.

Sjukdomar & Hälsa

Affenpinschers är i allmänhet friska hundar men liksom andra raser med kortare ansikten kan affenpinscher uppleva andningsproblem under varmt väder om de överhettas och sedan har svårt att flämta för att sänka kroppstemperaturen, då hundar inte svettas för att hålla sig svala.

Alla renrasiga hundar riskerar att utveckla genetiska hälsoproblem, på samma sätt som att alla människor har potential att ärva en viss sjukdom. Undvik uppfödare som inte erbjuder en hälsogaranti på de valpar som finns till salu, som säger att rasen är helt frisk och inte har några kända problem – eller som säger att valparna är isolerade från huvuddelen av hushållet på grund av hälsoskäl. En seriös uppfödare kommer att vara öppen och ärlig om de hälsoproblem som finns i rasen. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en affenpinscher, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Anasarka
  • Gomspalt
  • Förlängt gomsegel
  • Legg Perthes (Legg Clavé Perthes sjukdom)
  • Patellaluxation (knäskålsluxation)
  • Persisterande ductus arteriosus
  • Von Willebrands sjukdom
  • Höftledsdysplasi
  • Blåsljud

Att köpa en affenpinscher kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite affenpinscher-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av